Μία διαδρομή | Zoumboulakis Galleries
14/10/2021-30/10/2021

Μία διαδρομή

Μία διαδρομή

H Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Λένας Απέργη Κούτση με τίτλο «Μία διαδρομή»,
από την Πέμπτη 14 έως το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021. Θα παρουσιαστούν δύο ενότητες ζωγραφικών έργων –ακουαρέλες σε χαρτί, που δημιουργήθηκαν μέσα σε ένα μήνα -ανάμεσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019.

 

Ακολουθώντας την παράδοση της τοπιογραφίας που πραγματοποιείται στο εξωτερικό περιβάλλον και όχι στο εργαστήριο, η Λένα Κούτση ζωγράφισε αυτή τη σειρά έργων σε ένα εν κινήσει καΐκι, κάθε απόγευμα για ένα μήνα, την ίδια ώρα, 6-8 μ.μ., πριν τη δύση του ηλίου.

 

 

Στην πρώτη ενότητα κυριαρχεί το τοπίο, που ανάλογα με το φως και τις καιρικές συνθήκες αλλάζει τελείως. Η θάλασσα και οι γύρω βραχονησίδες αποτυπώνονται με έναν φευγαλέο τρόπο, σε ποικίλες αποχρώσεις. Σύμφωνα με την ίδια τη ζωγράφο «ο άνθρωπος είναι συμμέτοχος αλλά και παρατηρητής. Ο κόσμος είναι έτσι όπως είναι. Ο άνθρωπος είναι εκείνος που αποφασίζει πώς θα τον κοιτάξει. Η φύση δεν μας ρωτά τίποτα· είναι απέραντη, αλλάζει, επιβάλλεται. Η θέση του καλλιτέχνη απέναντί της, είναι αυτή που αρμόζει σε έναν παρατηρητή-ποιητή που ξέρει πώς να μετασχηματίσει τον φυσικό χώρο σε ιδέα και αίσθημα».

 

Στη δεύτερη ενότητα έργων που αποτελείται από 10 έργα, στο βραχώδες τοπίο εισάγεται η ανθρώπινη παρουσία. Η δυνατότητα επέμβασης του ανθρώπου στη φύση επανέρχεται ως θέμα προς διερεύνηση και προβληματισμό. «Η διαλεκτική σχέση που προκύπτει από το ημερολόγιο μιας ήπιας διαδρομής στη θάλασσα και από τον δύσκολο ρόλο του ανθρώπου να επιβιώσει όταν η διαδρομή παύει να είναι φιλική, αποτελεί το κέντρο ενδιαφέροντος αυτής της ενότητας».

Δελτίο Τύπου(download file)

 

Μέρος των εσόδων της έκθεσης θα διατεθεί στο ΕΛΙΖΑ – Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού.

 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα προβάλλεται video της Λένας Ρίχτερ από τη διαδρομή με το καΐκι.

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:

Η Λένα Απέργη Κούτση εργάστηκε στα νεανικά της χρόνια στο ατελιέ του χαράκτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, καθηγητή της ΑΣΚΤ. Στη συνέχεια εργάστηκε στον τομέα των γραφικών τεχνών με τον Φρέντυ Κάραμποτ και στο κοινό Γραφείο Κ&Κ των Φ. Κάραμποτ και Μ. & Α. Κατζουράκη ως συνεργάτης. Για 30 χρόνια διατηρούσε δική της εταιρεία με την επωνυμία Λένα Σχινά Απέργη Κούτση, μαζί με τον Νίκο Σαξώνη. Μετά το 2000, η Λένα Κούτση πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις σε διάφορες γκαλερί (μεταξύ αυτών το 2004 και στη γκαλερί Ζουμπουλάκη), πάντα με ακουαρέλες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΈργαΈκθεσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.