"Μυθολογείν" | Zoumboulakis Galleries
11/05/2006-03/06/2006

“Μυθολογείν”

“Μυθολογείν”

Η Σοφία Καλογεροπούλου, γνωστή πλέον στο φιλότεχνο κοινό της γκαλερί για το «Ναϊβ» ύφος της, θα παρουσιάσει μια σειρά έργων με τίτλο «Μυθολογείν».

Η ζωγράφος υιοθετεί το «Ναϊβισμό», τον τρόπο που ζωγραφίζουν οι αυτοδίδακτοι καλλιτέχνες, ο οποίος ξεχωρίζει για την αμεσότητα και τη γνήσια, ενστικτώδη έκφραση. Όπως τα παιδιά, απελευθερώνει στον καμβά την ανεξάντλητη φαντασία της και δημιουργεί πολύχρωμες εικόνες, που θυμίζουν κέντημα λαϊκής τέχνης.

«Η Μυθολογία», αναφέρει η καλλιτέχνης, «αποτελεί την ιστορική μνήμη των λαών, όντας έτσι πολύ πιο αξιόπιστη από την ανθρώπινη, ίσως μεροληπτική, καταγραφή των γεγονότων που μαθαίνουμε σαν Ιστορία. Διαθέτει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να εκφράζεται υπερρεαλιστικά με την καθησυχαστική μεταμφίεση του “Ναϊβισμού”, και να εκτείνεται διαχρονικά μέχρι τις μέρες μας και πολύ πέρα από αυτές…».

Έτσι, «Η παρτίδα τάβλι του Πολυβώτη με τον Ποσειδώνα στην Πλατεία της Νισύρου», «Η δημιουργία της Σαντορίνης από την άμμο της Λιβύης που κουβαλούσαν οι Αργοναύτες», «Οι θυγατέρες του Άνιου – Οινώ, Σπερμώ, Ελαϊς – στους περιστερεώνες τους», «Τα πρώτα Καλλιστεία στη μυθική Αρκαδία», το «Λούνα-Παρκ των μυθολογικών τεράτων», κι ο «Δούρειος Ίππος σαν παιδικό αλογάκι» είναι μερικά μόνο από τα θέματα της έκθεσης. Οι ίδιοι οι τίτλοι των έργων αποκαλύπτουν τον κυρίαρχο ρόλο της αφήγησης στη ζωγραφική της Σοφίας Καλογεροπούλου, καθώς και την αισιόδοξη ματιά της για τη ζωή.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Η Σοφία Καλογεροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολλεγίου Αθηνών, πτυχιούχος Νομικής και πολιτικο-κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και έχει σπουδάσει μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στο «Στούντιο» της Όπερας της Βιέννης. Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτη. Από το 1990 που πρωτοεμφανίστηκε ως ζωγράφος, έχει κάνει 23 ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει πάρει μέρος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δελτίο Τύπου(download file)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΈργαΈκθεσης

THE ARTIST
Καλογεροπούλου Σοφία

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946.
Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, πτυχιούχος νομικής και πολιτικών-οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στο «Στούντιο» της Όπερας της Βιέννης. Εμφανίστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης ως σολίστ την περίοδο 1976-77 με το πατρικό της όνομα Σοφία Μαζαράκη. Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτη.
Από το 1990 που πρωτοεμφανίστηκε ως ζωγράφος, έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην Αθήνα εκθέ...

Έργα του ίδιου καλλιτέχνη
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.