Ξενοφών Μπήτσικας Ατομική έκθεση | Zoumboulakis Galleries
15/11/2005-10/12/2005

Ξενοφών Μπήτσικας Ατομική έκθεση

Ξενοφών Μπήτσικας Ατομική έκθεση

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την προηγούμενη έκθεση του Ξενοφώντα Μπήτσικα στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη και η νέα ενότητα έρχεται ως συνέχεια των προηγούμενων αναζητήσεών του σχετικά με τις έννοιες της διαφάνειας, της επικάλυψης και των διαφορετικών επιπέδων στα οποία αναλύεται και ανασυντίθεται η εικόνα.

 

Τα έργα αποτελούνται από δύο επίπεδα: η πρώτη ζωγραφική επιφάνεια είναι από χαρτί, ενώ η δεύτερη από ρυζόχαρτο. Το αποτέλεσμα της υπέρθεσης είναι η παραγωγή διπλής εικόνας που κατά τόπους συγχέεται και διαβάζεται ως μια νέα, ενώ αλλού επικρατεί μία από τις δύο. Τα έργα του  Μπήτσικα εμπεριέχουν παράλληλους κόσμους και ο θεατής καλείται να τους αποκαλύψει και να τους ενεργοποιήσει – με την απομάκρυνση, στο μάτι επικρατεί η πίσω εικόνα, το ρυζόχαρτο εξασθενεί. Αντίθετα, προσεγγίζοντας το έργο, το ρυζόχαρτο θαμπώνει και εμφανίζονται ξεκάθαρα οι σχεδιαστικές οργανώσεις στην επιφάνειά του, ενώ  η αντίληψη του δεύτερου επιπέδου γίνεται ομιχλώδης.

Η διαδικασία αυτή της επικάλυψης, του σβησίματος που προκαλείται με την υπέρθεση του ενός επιπέδου πάνω στο άλλο, είναι φαινόμενο κοινό, αναπόφευκτο: «…ο ζωγράφος δε ζωγραφίζει ποτέ πάνω σε ένα παρθένο μουσαμά, αλλά σε ένα παλίμψηστο από προϋπάρχουσες ιδέες και προκαταλήψεις που σβήνονται, καθαρίζονται, λειαίνονται αλλά δεν παύουν να δομούν την κατασκευή που τις επικαλύπτει, χωρίς να τις εξαφανίζει».

Το νέο ζωγραφικό αφήγημα του Ξενοφώντα Μπήτσικα είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στην ολοκληρωμένη και την αποσπασματική εικόνα, επικεντρωμένο πάντα στον άνθρωπο και τα πάθη του.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Ξενοφώντας Μπήτσικας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1963. Αποφοίτησε το 1994 από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.. Το 2000 ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο Universidad Complutense στη Μαδρίτη με υποτροφία του ΙΚΥ και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ στις Καλές Τέχνες . Από την ακαδημαϊκή χρονιά 2000-2001 αποτελεί μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου διδάσκει Ζωγραφική στο Tμήμα Επιστημών της Τέχνης. ‘Εχει διακριθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς ζωγραφικής και έργα του έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δελτίο Τύπου(download file)

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ViewingRoom

ΈργαΈκθεσης

THE ARTIST
Μπήτσικας Ξενοφών

Ο Ξενοφών Μπήτσικας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1963.
Αποφοίτησε το 1994 από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητές τους Δημοσθένη Κοκκινίδη στη ζωγραφική και Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα στη θεωρία. Το 2000 ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στην Facultad de Bellas Artes του Universidad Complutense στη Μαδρίτη με υποτροφία του ΙΚΥ.
Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς ζωγραφικής (1ο βραβείο Ιδρύματος ...

Έργα του ίδιου καλλιτέχνη
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.