ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ | Zoumboulakis Galleries
08/09/2022-01/10/2022

ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ

ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη ανοίγει το φθινοπωρινό πρόγραμμά της με την παρουσίαση της έκθεσης “The Wrestlers” (Παλαιστές), του Louis Barthélemy. Η έκθεση παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Musée Théodore Monod d’art africain στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

 

Ο Γάλλος σχεδιαστής και καλλιτέχνης Louis Barthélemy βρέθηκε το 2020 -λίγο πριν κλείσουν τα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας -στο Ντακάρ. Εκεί, έγινε μάρτυρας των αρχαίων τελετουργικών πάλης που διασώζονται ως άθλημα έως σήμερα. Παρακολουθώντας τους αγώνες καθισμένος στην άμμο, γοητεύτηκε από τους παλαιστές και τις κινήσεις τους που συνοδεύονταν από γυναικεία χορωδία. Παρέμεινε και παρακολούθησε τις προπονήσεις μίας εκ των ομάδων, ενώ ταυτόχρονα προμηθεύτηκε σειρά από χρωματιστά υφάσματα. Πρόθεσή του, να τα ξαναδουλέψει με τη βοήθεια των συνεργατών τεχνιτών του στο Κάιρο της Αιγύπτου (γνωστοί για την τεχνική τους στις ταπισερί Khayamiya), ράβοντας και ανασυνθέτοντας εικόνες πάλης και αφηγούμενος έτσι την ιστορία του στο Ντακάρ. Τα υφάσματα και οι κλωστές έγιναν μοναδικός τρόπος να αναδείξει την κίνηση του σώματος κατά τη διάρκεια της πάλης.

Ο Barthélemy έχοντας γνώση των υφασμάτων που χρησιμοποιούν για την κατασκευή τεντών στην Αίγυπτο, εμπνεόμενος από τα υφάσματα διαφορετικών εποχών στα μουσεία Αφρικανικής και Αιγυπτιακής τέχνης και παρακινούμενος από την εμπειρία αυτού του
παλαιότατου αθλήματος της Σενεγάλης, δημιούργησε μια φανταστική εικονογραφημένη χορογραφία που αποδίδει όχι μόνο τη μαγεία των σωμάτων αλλά και τη μαγεία του υφάσματος. Αφαιρετικά και γεμάτα χρώμα, τα σώματά του συμπλέκονται δημιουργώντας τις
ιδιαίτερης αισθητικής ταπισερί. Τα έργα του γίνονται το μέσο για τον εικαστικό να αναδείξει την συμπόρευση διαφορετικών πολιτισμών, αλλά δίνουν και τη δυνατότητα να προβληθεί το σπουδαίο έργο ειδικευμένων τεχνιτών που ακολουθούν και εκσυγχρονίζουν τις
παραδοσιακές τεχνικές.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα καλλιτέχνη:
Ο Louis Barthélemy είναι εικαστικός και σχεδιαστής που ζει και εργάζεται μεταξύ Μαρακές, Καΐρου και Παρισιού.
Σημαντικό μέρος της πρακτικής του είναι η διατήρηση και η αναγέννηση παραδοσιακών τεχνικών που απειλούνται από την παγκοσμιοποίηση. Ξεκίνησε τις σπουδές του με Bachelor στο Central Saint Martins, ενώ ταυτόχρονα δούλευε στον οίκο Dior ως σχεδιαστής μαντηλιών. Αποφοίτησε το 2012. Συνέχισε να εργάζεται στους οίκους Salvatore Ferragamo και Gucci, ωστόσο σταδιακά έστρεψε το ενδιαφέρον του προς άλλες κατευθύνσεις που τον οδήγησαν αρχικά στο Μαρακές και έπειτα στο Κάιρο και στη συνεργασία του με τους ντόπιους τεχνίτες.

Δελτίο Τύπου(download file)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΈργαΈκθεσης

THE ARTIST
Barthélemy Louis

Louis Barthélemy is a multidisciplinary artist and designer who lives and works between Marrakesh, Cairo and Paris.
A crucial part of his practice is the preservation and the revival of traditional crafts threatened by globalization. He started his studies with a Bachelor in Central Saint Martins while at the same time he worked for Dior as scarf designer. He graduated in 2012.
He continued working for Salvatore Ferragamo and Gucci,
however he gradually re-orientated his interest towards different directions w...

Έργα του ίδιου καλλιτέχνη
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.