Ρουμπίνα Σαρελάκου | Από τη Φύση στη Γεωμετρία | Zoumboulakis Galleries
12/10/2017-21/10/2017

Ρουμπίνα Σαρελάκου | Από τη Φύση στη Γεωμετρία

Ρουμπίνα Σαρελάκου | Από τη Φύση στη Γεωμετρία

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση εικαστικών κοσμημάτων της Ρουμπίνας Σαρελάκου με τίτλο «από τη φύση στη γεωμετρία». Η έκθεση αποτελείται και από χαρακτικές και ζωγραφικές ενότητες έργων της.

«Παραστατική αφετηρία των μικρής κλίμακας έργων της είναι οι χιλιο-ιδωμένες και πρωτοφανέρωτες μορφές του φυτικού και ζωϊκού μικρόκοσμου (φυτά, άνθη, φύλλα, καρποί, κοχύλια, έντομα) που έχουν εμπνεύσει διαχρονικά τους δημιουργούς κάθε εποχής. Αυτές οι ταπεινές μορφές που αφειδώλευτα προσφέρει η Φύση δεν ξεκινούν από κάποιαν αόριστη διακοσμητική πρόθεση: υπηρετούν πάντα συγκεκριμένες λειτουργικές ανάγκες και σκοπιμότητες, συνδυάζοντας τη θαυμαστή οικονομία της γεωμετρικής οργάνωσης με τη χάρη και την ευταξία της αισθητικής ωραιότητας. Η Φύση από μόνη της δεν φλυαρεί και σαφώς εχθρεύεται το περιττό.

Παρακολουθώντας από παλιά το συνολικό έργο της Ρουμπίνας Σαρελάκου, διακρίνω μιαν υψηλού επιπέδου ανατροφοδότηση (feedback) ανάμεσα στους δύο πόλους, που από τη μια είναι το νατουραλιστικό ερέθισμα και από την άλλη ο δημιουργικός και πολυεδρικός τρόπος αφαιρετικών προσλήψεών του», γράφει ο Γιάννης Χ. Παπαϊωάννου (Αρχιτέκτων, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης) που επιμελείται την έκθεση.

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα:

Η Ρουμπίνα Σαρελάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Αρχικά μαθήτευσε κοντά στους ζωγράφους Π. Σαραφιανό, Ν.Νικολάου και Γ. Μόραλη. Τελείωσε το Εργαστήριο Χαρακτικής της Α.Σ.Κ.Τ. με δάσκαλο το ζωγράφο – χαράκτη Κ.Γραμματόπουλο (1969-1974). Συνέχισε τις σπουδές της στην Ecole des Beaux – Arts στο Παρίσι με δάσκαλο τον G. Dayez (1974-1976). Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πολλές ατομικές εκθέσεις καθώς και σε ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε επί πολλά έτη Ελεύθερο Σχέδιο και Χρώμα, στη Σχολή Βακαλό Art and Design. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Ομίλου Τέχνης και Φιλοσοφίας», όπου δίδαξε ζωγραφική και χαρακτική.

Το 1980 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το χαρακτικό της έργο. Το 1987 της απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στη Διεθνή Biennale Χαρακτικής του Βερολίνου Intergrafik ‘87.

Από το 2010 διδάσκεται τεχνικές επεξεργασίας μετάλλων και κατασκευή κοσμημάτων με δάσκαλο τον ζωγράφο-κοσμηματοποιό Δημήτρη Νικολαΐδη και τους αργυροχρυσοχόους Λυκούργο Γρυπαίο και Γιάννη Ρουμάνη. Συνεργάζεται με το βιβλιοδέτη Κώστα Μπουντούρη σε ειδικές εφαρμογές παρουσίασης ζωγραφικών έργων, χαρακτικών και χειροποίητων κοσμημάτων.

Ο Κώστας Μπουντούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και είναι απόφοιτος του Τμήματος Στατιστικής του Παν/μίου Πειραιώς. Διδάχτηκε την Τέχνη της Βιβλιοδεσίας στο Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας και Συντήρησης Αρχειακού Υλικού της Ευαγγελίας Μπίζα.
Ασχολείται με την κατασκευή χειροποίητου χαρτιού έχοντας μαθητεύσει δίπλα στους Μαρία Μαλακού και Μαρίνο Βλέσσα.
Από το 2002 εργάζεται ως βιβλιοδέτης ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί σεμινάρια βιβλιοδεσίας και κατασκευής χειροποίητου χαρτιού σε Εργαστήρια Τέχνης στην Αθήνα (Μικρό Πολυτεχνείο, Το Σπίρτο κ.α.)

Δελτίο Τύπου(download file)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΈργαΈκθεσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.