
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού “zan-tac”, με έργα μεγάλων και μικρών διαστάσεων, ακρυλικά σε καμβά αλλά και κάρβουνο σε χαρτί.
Στον πολύχρωμο και παιγνιώδη κόσμο του Ν. Λαγού επικρατούν αυτή τη φορά η γραφή και τα σύμβολα. Τα σχέδια, όπως και η ποικιλία χρωμάτων υποχωρούν και ένα πυκνό σύννεφο λέξεων και γραμμάτων που συνωστίζονται καλύπτει ή επικρατεί πάνω σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα.
Τα έργα του Ν. Λαγού παραπέμπουν στο χάος της εποχής μας και στην ψυχική σύγχυση που βιώνουμε λόγω αυτού, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκουν να εισάγουν το χιούμορ και τη χαρά μέσω της σχεδόν καρτουνίστικης εντύπωσής τους.
Όπως γράφει και στο κείμενο καταλόγου ο Σωτήρης Μπαχτσετζής: «Οι λεκτικές χαρτογραφήσεις στο ώριμο πλέον έργο του Νίκου Λαγού (πίνακες με ακρυλικό σε καμβά και σχέδια με κάρβουνο σε χαρτί) στο οποίο υποχωρεί η παραστατική χρωματική εξεικόνιση εις χάριν της σημειωτικής γραφής λειτουργούν μάλλον σαν μια σύγχρονη biblia pauperum και ως αντίσταση ενάντια σε μια επιφανειακή κοινωνία, μια κοινωνία ημιμάθειας εξαιτίας της υπερ-πληροφόρησής της. Ενάντια στον θεαματικό καταιγισμό εικόνων και στα γητεύματα που αυτές μας ασκούν, η σημειωτική του εικαστικού μας ανακαλεί στο να εμπιστευθούμε τους δικούς μας συνειρμούς, την προσωπική μας μνημοτεχνική, τη νεωτερική φαντασία (imaginatio) και επινόηση (inventio). […] Ο εικαστικός προσπαθεί να ανατρέψει τον ναρκισσισμό ενός σύγχρονου κόσμου που δεν θέλει να αλλάξει. Δεν υπάρχει παιδική αθωότητα ή εφηβική εξέγερση a la grafiti στα έργα του εικαστικού, αλλά η πολιτικά θεμελιωμένη κριτική ενάντια σε επίκτητες και μιντιακά κατασκευασμένες εικόνες, έννοιες και αξίες.
ΈργαΈκθεσης

Ο Νίκος Λαγός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970.
Σπούδασε Αρχιτέκτονας Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εργάστηκε ως αρχιτέκτονας από το 1997 έως το 2002. Από το 2002 έως το 2006 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Γ. Ψυχοπαίδη.
Μέσα από την έντονη χρωματικότητα ή τη σχεδόν μονοχρωματική απόδοση, οι συνθέσεις του παραπέμπουν, σε παιδικές ζωγραφιές ή γκράφιτι. Η σκηνοθεσία των έργων, παρά την απλότητά τους, δίνει το έναυσμα για συνειρμούς με πολύ πιο σύνθετα δεδομένα, προς μια περιοχή αλληγοριών σχετικ...